Skip to main content

Kan een automatische unittest-tool effectieve regressietests uitvoeren?

Het testen van code is een cruciale stap om de kwaliteit van een informatiesysteem te waarborgen. Niet enkel tijdens het ontwikkelen van de software maar nog meer bij regresssietesten, waarbij wordt gecontroleerd of bestaande functionaliteit nog steeds correct werkt na het doorvoeren van wijzigingen. Met de opkomst van automatisering zijn er tools ontwikkeld die beweren volledig automatisch unittests te kunnen genereren. Maar kunnen deze tools daadwerkelijk effectieve regressietests uitvoeren?

Automatische unittest-tools zijn softwaretoepassingen die op basis van de verstrekte code automatisch testgevallen genereren. Dergelijke tools maken vaak gebruik van statische analyse om automatisch tests te schrijven voor diverse functies en methoden binnen de software. Een van de belangrijke voordelen van deze tools is dat ze ontwikkelaars en testers aanzienlijk vrijwaren van handmatig werk, waardoor het testproces aanzienlijk wordt versneld.

Bij het gebruik van automatische unittest-tools is het van cruciaal belang dat zowel de unittests als de gegenereerde resultaten volledig transparant zijn. Transparantie garandeert dat alle betrokken belanghebbenden een duidelijk inzicht hebben in de testcases en de bijbehorende uitvoer. Dit bevordert de geloofwaardigheid van de tests en biedt de mogelijkheid om eventuele discrepanties tussen de verwachte en daadwerkelijke resultaten efficiënt te identificeren en op te lossen.

Het handmatig uitvoeren van regressietests is een tijdrovend en foutgevoelig proces, vooral in complexe systemen. Helaas wordt het vaak verwaarloosd, waardoor de testset niet up-to-date blijft. Bij onderhoudswerkzaamheden worden nieuwe testcases toegevoegd, die soms aanzienlijke overlap vertonen met reeds bestaande testcases. Dit leidt tot legacy-problemen, redundantie en regressie in de testset, wat de effectiviteit van het testen van het informatiesysteem aantast.

Automatische unittest-tools kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het ontwikkel- en testproces. Voor effectieve regressietests moeten ontwikkelaars verschillende testmethoden gebruiken, waaronder handmatige tests, geautomatiseerde tests en menselijke expertise om ervoor te zorgen dat de code correct functioneert, zowel op het moment van implementatie als in de toekomstige ontwikkelingsfasen.

Maar wat als automatische unittest-tools nu niet alleen veel tijd bespaart en frustratie wegneemt bij de ontwikkelaar en tester. Wat als een dergelijke tool snel en effectief een slecht onderhouden testset kan vervangen of zelfs een geheel niet aanwezige testset van een legacy-systeem kan opbouwen. Wij gaan de komende tijd onze visie op geautomatiseerd maken van een unittest met je delen. Wil je meer weten, neem dan gerust contact met ons op.


Andre Boeters

Al meer dan 25 jaar werk ik als Quality Consultant, met name in implementatieprojecten. Het begint bij het vaststellen van de requirements voor de IT en het bedrijfsproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.